Gavekort i stedet for løn

27. februar 2019
Gavekort i stedet for løn

Søren Søndergaard fra Enhedslisten har bedt kulturministeren om en redegørelse fra DR vedrørende sagen om, at medlemmer af Dansk Skuespillerforbund er blevet tilbudt gavekort i stedet for løn for at optræde i et DR-program jf. artiklen ”DR tilbød skuespillere job uden løn” fra Politiken 24. februar 2019 samt oplyse de nærmere retningslinjer for DR's brug af ulønnede statister.

I artiklen kunne man blandt andet læse, at DR havde tilbudt et medlem af Dansk Skuespillerforbund et gavekort på 500 kroner samt en gavekurv i stedet for løn, for at spille med i et nyt DR Ultra-program med arbejdstitlen ’Agent Zombie’.

Samtidig blev en anden professionel skuespiller tilbudt en symbolsk betaling for at medvirke i programmet. Og det på trods af, at DR har en overenskomst med skuespillerforbundet.

”Det er rystende, og jeg har rådet medlemmerne til at sige nej. Vi oplever det som enestående, at et medlem af Dansk Skuespillerforbund får at vide af en stor spiller på markedet som Danmarks Radio, at man skal arbejde uden for overenskomst,” siger formand Benjamin Boe Rasmussen.

Ifølge overenskomsten mellem Danmarks Radio og Dansk Skuespillerforbund er dagstaksten for professionelle skuespillere 3.691,63 kr.

Johanne Bagge, chef for DR B&U’s Ultra-redaktioner, siger til Politiken, at redaktion, som har søgt medvirkende til programmet ikke har haft kendskab til overenskomsten mellem DR og Dansk Skuespillerforbund, og at der kun er blevet søgt statistmedvirkende.

DR har dog henvendt sig til nogle DSF medlemmer på teatret Svalegangen i Aarhus og har haft lønforhandlinger med dem på mail. Af den korrespondance fremgår, at DR har kendskab overenskomsten mellem Danmarks Radio og Dansk Skuespillerforbund. Ydermere har DR bedt skuespillerne lave en castingvideo:

"Det gør man ikke, hvis det er statister, man søger,", siger Benjamin Boe Rasmussen.

shemaleup.net