Ny scenekunstnerisk kandidatuddannelse

14. december 2018
Ny scenekunstnerisk kandidatuddannelse

Til august 2019 begynder de første kandidatstuderende på den nye scenekunstneriske kandidatuddannelse, som giver dem titlen Candidatus artis scenicae (kandidat i scenekunst), når de er færdiguddannede. Det er første gang, der bliver udbudt en kandidatuddannelse inden for det scenekunstneriske felt i Danmark.

Det er Den Danske Scenekunstskole der udbyder kandidatuddannelsen, som et to års fuldtidsstudie (120 ECTS), hvor undervisningen foregår på dansk og engelsk og hvor undervisningsstederne strækker sig fra Aarhus, Fredericia, Odense og København. Derudover er der også planlagt et internationalt semester.

Målet er at uddanne originale scenekunstnere, der kan udvikle scenekunsten og finde nye udtryksformer. Skolens fem grunduddannelser er i løbet af det seneste 1½ år blevet godkendt som kunstneriske bacheloruddannelser, og det er derfor en helt naturlig udvikling, at skolen nu også kan udbyde en kunstnerisk kandidatuddannelse og dermed lever op til de europæiske standarder for videregående uddannelser.

’Det er kulminationen på mange års hårdt og ambitiøst arbejde, at vi nu kan uddanne de første kandidater i scenekunst. Vi forventer, at uddannelsen kommer til at skabe toneangivende scenekunstnere, der har et dybtgående praktisk og teoretisk kendskab til deres egen faglighed og en stærk kritisk bevidsthed om kunstens rolle i samfundet,’ siger skolens rektor Mads Thygesen.

Den engelske dramatiker Simon Stephens er netop udpeget som adjungeret professor, mens der også er blevet ansat to professorer på Scenekunstskolen: Rasmus Ölme, der siden 2015 har været uddannelsesleder for bacheloruddannelsen i dans og koreografi og dramaturg Solveig Gade, der kommer fra en lektorstilling på Aarhus Universitet. I begyndelsen af det nye år vil der blive udpeget yderligere en professor, der skal fungere som kunstnerisk leder på kandidatuddannelsen.

Kandidatuddannelsen i scenekunst fungerer som en overbygning på de fagligheder, de studerende har tilegnet sig på bacheloruddannelsen. Der er plads til cirka 25 studerende om året, og der vil både blive optaget dimittender fra Scenekunstskolens uddannelser på bachelorniveau og fra tilsvarende uddannelser i udlandet. Uddannelsen er opbygget, så alle ansøgere søger ind på et bestemt program, som de følger det første halve år. Programmet giver de studerende mulighed for at fordybe og specialisere sig i scenekunstens teori- og praksisfelter. Indholdet i programmerne udspringer af den kunstneriske udviklingsvirksomhed, der i forvejen foregår på skolen. Dermed adskiller kandidatuddannelsen i scenekunst sig fra akademiske kandidatuddannelser, fordi den ikke bygger på forskning, men derimod kunstnerisk viden og praksis.

Du kan læse meget mere om kandidatuddannelsen her.

 
shemaleup.net