Digitale overgreb danner grundlag for stor undervisningskampagne

Tilbage i foråret oplevede over 100 kvindelige danske skuespillere - heraf en stor del af vores medlemmer - at deres medvirken i nøgen- og sexscener fra såvel gamle som nye film- og tv-produktioner blev klippet, redigeret og delt blandt mere end 6000 brugere på det sociale medie Reddit. En helt igennem uacceptabel og krænkende handling både på det personlige og det rettighedsmæssige plan.

I et stærkt samarbejde med RettighedsAlliancen lykkedes det heldigvis hurtigt at få lukket Reddit-siden og politianmeldt personen bag – men der var skaden allerede sket, og de krænkede kunne blot sidde tilbage med følelsen af at være blevet eksponeret fuldstændig ude af kontekst.

Lovgivningen på området er klar og tydelig: Du må ikke dele andres indhold uden forudgående samtykke. Ikke desto mindre bliver der stadig daglig delt masser af indhold på nettet uden hensyntagen til de medvirkendes rettigheder og følelser. Den adfærd prøver RettighedsAlliancen nu at gøre op med i undervisningskampagnen ”Dit digitale kompas”, der i første omgang skal lære unge efterskoleelever om digitale rettigheder og guide dem til at bruge deres sunde fornuft, når de bruger og deler indhold på nettet.

Som en del af undervisningskampagnen sætter to af vores medlemmer, Signe Egholm Olsen og Marie Tourell Søderberg meget modigt ord på, hvordan det føles og hvilke konsekvenser det har at få delt eksplicit indhold på nettet. Her taler Signe og Marie om vigtigheden af, at der bliver skabt et fælles sprog, som kan hjælpe os til at forstå, hvorfor det er ikke bare ulovligt men også krænkende at dele og bruge andres indhold på nettet uden forudgående samtykke – men også om vigtigheden af, at risikoen for at blive delt ikke må afholde skuespillere fra at medvirke i intime scener og på den måde indskrænke vores kunstneriske sprog og ytringsfrihed.

Du kan se hele videoen med Signe og Marie og læse mere om ”Dit digitale kompas” her.

Digitale kunstneriske rettigheder er generelt en af tidens varmeste kartofler, hvor gammelkendte problemer med ulovlig fildeling går hånd i hånd med helt nye udfordringer på AI-området. Og lige præcis AI og hvad teknologien kan komme til at betyde for os som faggruppe, sætter vi fokus på til vores næste medlemsevent ”Bag kulissen med AI” som løber af stablen i DSF Studio tirsdag d. 31. oktober kl. 17.00.

Læs mere om eventet og tilmeld dig på Studios hjemmeside.

Vi er her for at hjælpe

Husk at du altid kan kontakte forbundet og vores jurister, hvis du oplever at dit indhold bliver uretmæssigt delt eller dine rettigheder på anden måde bliver krænket.

Du finder vores kontaktoplysninger her.