Scenelivs freelanceguide #1: Få styr på den ‘farlige’ skat

Nej, skat og årsopgørelser var ikke grunden til, at du valgte dit fag, men som freelancer er det en nødvendig del af dit arbejdsliv. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være så knudret, som det måske lyder. Her guider en revisor, der er specialiseret i at arbejde med kunstnere, dig til det nemmeste liv med penge.

Af Kristine Høeg
8. september 2023 (oprindeligt bragt i Sceneliv #2 2023)


Er du ofte i tvivl om, hvad du kan trække fra? Eller hvad du skal kigge efter, når du får din forskudsopgørelse? Ligger du søvnløs, fordi du frygter et torskegilde? Eller har du opgivet alt, der har med regnskaber og skat at gøre? Så kan det måske være en god ide at læse videre her, hvor revisor Lars Thomsen fra Velo Revision deler
viden og guldkorn.

Lars er specialiseret i at hjælpe for eksempel skuespillere med skat og årsopgørelser, og derfor ved han, hvilke faldgruber du og dine kolleger oftest falder i, og hvor I risikerer at snyde jer selv.
“Når vi får nye kunstnerkunder ind, så kan det næsten altid betale sig for dem. Jeg laver den aftale med dem, at vi gennemgår de forrige tre år – det er dem, vi kan rette i – og hvis jeg kan få flere penge ned i kundens lommer, end mit arbejde koster, så gør vi det. Og ellers kigger vi fremad. For nogle ligger værdien i den økonomiske gevinst, for andre er det rigeligt med den tryghed, det giver, at der er nogen, der har styr på det for dem,” fortæller Lars Thomsen.

Skal du vælge A- eller B-indkomst?
Er du honorarlønnet, skal du se på, om du har udgifter forbundet med opgaven. Har du det, kan det ofte bedst betale sig at vælge B-indkomst – fordi fradrag her er 38 pct. værd, mens de kun udgør 26 pct. på A-indkomst. Fradragstaksterne er højere, fordi det er statens måde at ‘kompensere’ dig for den usikkerhed, der er forbundet
med at være freelancer. Det gælder for eksempel, når det vedrører kørsel. Bor du i København med job i Fredericia, hvor du skal køre til prøver og forestillinger, får du som B-lønnet 3,73 kr. pr. kørt kilometer, mens taksten på A-indkomst er markant lavere.

Derfor skal du ikke få cvr-nummer
Lars Thomsen oplever nogle gange, at kunder er blevet opfordret til af en manager at etablere virksomhed, men han råder som udgangspunkt til, at du lader være. Kunstnerisk arbejde er umiddelbart momsundtaget, så medmindre du primært underviser eller laver workshops, er det ikke en optimal løsning.

På rejse med jobbet
Mange DSF-medlemmer rejser med jobbet, hvor I har udgifter til overnatning og mad – og også her er det valget af A- eller B-indkomst, der gælder.

A-indkomst: Her bruger du ‘rejsegodtgørelse’ (der i gamle dage hed diæter). Det er en fast sats på 793 kr. i døgnet for logi (238 kr.) og kost (555 kr.). Dette gælder kun, hvis du selv betaler – får du overnatning stillet til rådighed, får du en nedsat takst, der blot dækker madudgifter.

B-indkomst: Her kan du ikke bruge rejsegodtgørelsen, men til gengæld kan du trække alle dine udgifter fra – husk blot at gemme alle kvitteringerne.

Så meget skal du sætte fra til skat
Når du har B-indkomst, skal du selv sætte din skat til side. Lars råder på det kraftigste til, at du laver en særskilt konto, som du ikke hæver fra – så undgår du at stå med bundlinjen i postkassen, når nytårsklokkerne ringer. Som tommelfingerregel betaler de fleste omkring 38 pct. i skat, men fordi du har B-indkomst kan du jo trække flere udgifter fra – og det betyder ofte, at du reelt har en lavere skatteprocent. Lars anbefaler, at du sætter 30-40 pct. ind på kontoen, hver gang du får udbetalt honorar. Vælger du 40 pct., er du helt sikker på ikke at  manglepenge til skat, men har du mange udgifter, kan du ‘forhandle dig selv ned’ i forhold til, hvor meget du skal sætte fra.

Hvis du arbejder i udlandet

Under et halvt år: Her er der ikke de store forskelle, men du skal selv indberette din indtægt til skat. Har du allerede betalt lokal skat i det land, du arbejdede i, skal du sørge for at gemme dokumentation for det og fortælle det til skat, så du får beløbet godtgjort – ellers bliver du dobbeltbeskattet.

Over et halvt år: Hvis du ikke er i Danmark mere end et bestemt antal dage i løbet af de seks måneder, og du ikke arbejder, mens du er hjemme, kan du bruge det, der bliver kaldt for ‘forskerordningen’. Her kan du nøjes med at betale lokalskat, som oftest er lavere end den danske skat.

Revisoren: Tre udgifter du kan trække fra

Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Kunst & kultur
Hver gang du bruger en krone, der lugter af kunst, så kan du formentlig trække den fra. Øv dig at tænke på den måde – din revisor kan altid hjælpe med at rydde ud i udgifterne, inden du indberetter.

Inspirationskilder

Her tænker Lars især på streamingtjenester og forestillinger. Han medgiver, at lige netop dette punkt kan være i en gråzone, men Skat har endnu ikke fast praksis med netop de her udgifter, og deres behandling af disse udgifter er stadig meget forskellig fra sag til sag. Så det handler om at kunne argumentere for, at udgifterne er med til at enten sikre, erhverve eller vedligeholde dine indtægter.

Teknologi
Du kan også trække køb af telefon samt for eksempel telefoni og internet fra – det er nemlig nødvendigt, for at du kan udføre dit arbejde.

Sådan bliver du en bedre freelancer

Langt de fleste af forbundets medlemmer er freelancere, men det er de færreste, der lærer, hvordan I bedst driver jer selv som en ‘butik’. I denne serie med 3 guides får du vigtig viden og brugbare råd, der hjælper dig til at få det bedste ud af dit freelancearbejdsliv.

Styr på den ‘farlige’ skat
Får styr på din skat en gang for alle med kunstnernes egen revisor.

Bliv ven med pension og forsikringer
Det er nemt at komme i gang – og dit fremtids-jeg vil elske dig for det.

Træn din mentale styrke
Lær at holde af freelancelivet og få fornyet motivation til at nå dine mål.

Skattehjælp til kunstneriske sjæle

Lars Thomsen er stifter af Velo Revision og har 10 års erfaring med at hjælpe musikere, skuespillere og andre udøvende kunstnere med skat og årsopgørelse. Han forstår den verden, du arbejder i, og ved at freelancelivet
ikke altid passer ned i en kasse.

Se mere på velorevision.dk

Her snyder du måske (dig selv) i skat

Efter mere end 10 år som kunstnernes revisor ved Lars Thomsen en del om, hvor du og dine branchekolleger ofte risikerer at snyde jer selv i skat. Har du styr på disse tre?

1. Du trækker ikke de ting, fra, som du reelt kan.

2. Du glemmer, at legater og bevillinger til forestillinger eller rejser bliver beskattet – men også, at du kan trække udgifterne fra. Derfor risikerer du at få underskud, selv om du har fået støtte.

3. Du glemmer at bogføre udgifter til ekstern arbejdskraft, hvis I er en gruppe, der bliver aflønnet samlet, og det er dig, der får udbetalt pengene og fordeler dem til de andre.

Din skat er helt din egen

Din skat er meget sjældent som din kollegas – og derfor kan du ikke bare bruge kollegaråd 1:1. Her er tre personlige ting, der ændrer din årsopgørelse.

  • Selv om I har samme fag, kan I arbejde meget forskelligt, og det har betydning for, hvad du kan trække fra.
  • Har du optaget nyt lån, eller er renten steget på eksisterende lån, kan dit rentefradrag være større. Tjek at det er opdateret på forskudsopgørelsen, så du ikke pludselig mangler pengene i det daglige.
  • Har du lagt lån om til en lavere rente eller betalt et lån ud? Så kan du være på vej mod et skattesmæk, fordi du mister rentefradrag – igen er det en god ide, at du gennemgår forskudsopgørelsen, så dine renteudgifter er nogenlunde rigtige.