Scenelivs freelanceguide #3: Træn din mentale styrke

Følger din selvtillid og troen på egne evner antallet af opgaver i kalenderen? Rammer afslag ekstra hårdt? Har du svært ved at komme ud over rampen og netværke? Det er ikke alle skuespillere, der elsker freelancetilværelsen. Den gode nyhed er, at du kan træne din mentale styrke og lære at holde af dit arbejdsliv. Det fortæller coach Therese Waltersdorff.

Af Kristine Høeg
8. september 2023 (oprindeligt bragt i Sceneliv #4 2023)

For nogle er freelancelivet drømmen – den ultimative frihed i arbejdslivet. Men det er ikke alle DSF-medlemmer, der befinder sig lige godt med usikker indtægt, presset over at skulle finde den næste opgave og ikke vide, hvad der kommer til at ske. Heldigvis er der godt nyt: Mange kan faktisk lære at holde af det atypiske arbejdsliv. Det lover Therese Waltersdorff, der er forfatter, motivator og coach, som blandt andet hjælper sine klienter med at flytte sig i deres arbejdsliv og underviser i personlig branding.

Men hvad er grunden til, at nogle har sværere ved at lande i livet som freelancer?
“Alle mennesker har psykologiske behov, som vi søger at få opfyldt, for at vi kan trives. For nogle er friheden og det uforudsigelige allervigtigst, og det er et perfekt udgangspunkt. Men andre har tryghed og sikkerhed som deres væsentligste behov,” forklarer Therese Waltersdorff og fortæller, at menneskers ‘komfortzone’ ofte skrumper med årene. Det er altså ikke dig, der er noget galt med, hvis du pludselig oplever, at du begynder at længes efter fast grund. Det kan være, du har sværere ved at motivere dig selv, eller måske viser det sig ved, at du ikke får brugt din fritid konstruktivt.

Kend din motivation
Uanset om du er født med et stort tryghedsbehov eller har ramt følelsen med årene, kan du lære at bruge dine motivationer anderledes – og på den måde komme bedre overens med det uforudsigelige arbejdsliv.

“Hvis du vil lære dig selv at trives bedre som freelancer, skal du have fokus på din motivation – hvorfor vil du være skuespiller? Hvad er det, du – på lang sigt – forsøger at opnå? Handler det om anerkendelse og hæder? Eller vil du undgå at ligge på dødslejet og fortryde, at du aldrig sprang ud i skuespillerlivet? Jo bedre du kan tappe ind i din længsel for at opnå dine drømme, desto nemmere kan du acceptere, at de har en pris. Og på den måde lære at leve arbejdslivet med de vilkår, din drøm har.”

Et stærkere mindset gør det dog ikke alene, mener Therese Waltersdorff. Hun anbefaler, at du også kaster et blik på, hvordan du bruger de perioder, hvor kalenderen er tom.

Hold skuespillermusklerne i form
“Når du ikke har opgaver i bogen, så kan du bruge tiden på at fintune dine kompetencer – men det er desværre noget, de færreste får gjort, fordi deres mentale gear følger arbejdsopgaverne,” fortæller Therese Waltersdorff.

Hun forklarer desuden, at perioderne uden opgaver kan være ekstra svære, fordi vi lever i et samfund, hvor vores fag er en af de ting, vi taler allermest om med andre mennesker. Og det får altså nogle til at trække sig ind i en ‘hule’ – men derinde opstår sjældent nye muligheder eller ideer. Derfor er det vigtigt, at du bruger din tid aktivt og målrettet:
“De fleste mennesker arbejder faktisk bedst, når vi har en lille smule travlt, så det er vigtigt, at du opretholder din egen motivation – uanset hvad det er, der tænder den. Måske er løsningen at du finder nogle kolleger, og at I kan støtte hinanden. Mødes på faste dage og øve noget, der gør jer bedre eller lærer jer en ny teknik – ligesom når du har en træningsmakker i fitnesscentret. Her skal du bare holde dine skuespillermuskler i form.”

Coachen anbefaler også, at du sætter dig konkrete mål for dit arbejde med dig selv og de faglige teknikker – så du kan vinge af, når du når dine mål:
“Du skal selvfølgelig designe din personlige arbejdsdag, så du synes, den er fed og bringer dig videre, men prøv også at spørge dig selv hvad du ville synes om denne medarbejder, hvis du var chef. Det er vigtigt for os mennesker, at vi føler en eller anden form for progression. Det gør nemlig, at du kan være stolt af din indsats, fordi du leverer det, du forventer af dig selv.”

Indimellem skal du også evaluere din indsats. Men hvilke spørgsmål skal du egentlig stille, når du holder ‘MUS-samtale’ med dig selv?
“Det vigtigste er at sikre, at din faglige profil passer til det, du gerne vil på lang sigt. Har dine prioriteter ændret sig? Har du tilpasset din indsats både ønsker og efterspørgslen i markedet? Eller gør du det samme, du har gjort de seneste 10 år? Så er det måske tid til at ændre din tilgang,” foreslår Therese Waltersdorff.

De svære afslag
Som freelancer er afslag en fast bestanddel af arbejdet, og hvis du i forvejen er nede – eller vender afslag indad – så kan de roller, du gik glip af, risikere at tynge. Men hvordan kommer du så videre?

“Først og fremmest er det vigtigt at acceptere, at du ikke altid forstår casterens valg. Og så kan det være værdifuldt at se på selve castingen som en kompetence, du kan forfine og blive bedre til, så du kan gøre det endnu bedre næste gang. En god hjælp er at huske på din motivation – hvorfor du vil være skuespiller. Hav blikket på dine langsigtede mål.”

Netværk er også en kompetence, du skal træne
Som du nok allerede ved, så er du del af en branche, hvor networking betyder rigtig meget. Men ikke alle er lige naturlige ‘netværkere’ – nogle føler, det er at tigge eller gå andre mennesker for nær. Men hvis det er et arbejdsvilkår, må du prøve at finde din egen tilgang, råder Therese Waltersdorff:

“I stedet for at gå efter at få noget ud af det lige nu, så fokuser på, at du sår frø, du kan høste på et senere tidspunkt. Giv af dig selv og engager dig i andre mennesker – for alle kan give dig værdi på lang sigt, uanset om det er at lære dig noget eller introducere dig for nogen. Enhver kan blive din samarbejdspartner, så kig ikke på, hvem folk er, eller hvor de arbejder. Tro så på dig selv og din egen værdi – og husk, at networking er en langsigtet indsats.

Sådan bliver du en bedre freelancer

Langt de fleste af forbundets medlemmer er freelancere, men det er de færreste, der lærer, hvordan I bedst driver jer selv som en ‘butik’. I denne serie med 3 guides får du vigtig viden og brugbare råd, der hjælper dig til at få det bedste ud af dit freelancearbejdsliv.

Styr på den ‘farlige’ skat
Får styr på din skat en gang for alle med kunstnernes egen revisor.

Bliv ven med pension og forsikringer
Det er nemt at komme i gang – og dit fremtids-jeg vil elske dig for det.

Træn din mentale styrke
Lær at holde af freelancelivet og få fornyet motivation til at nå dine mål.

Fire råd som holder din mentale sundhed i form

1. Ros dig selv
Hav fokus på din egen indsats – og ros dig selv for at nå dine daglige eller ugentlige mål.

2.
Søg topformen
Sørg for hele tiden at dygtiggøre dig, så du ved, at du holder dit fag i topform.

3. Rutiner er godt
Skab en hverdag med rutiner, der gør dig glad – fordi det smitter af på dit faglige dig.

4. Tænk positivt
Visualiser hvordan det vil føles, når bookingkalenderen er fyldt og mærk de positive ringe brede sig.

Bliv bedre til at netværke

# Netværk går begge veje
Begynd at netværke, før du får brug for dit netværk. Ingen orker dem, der kun dukker op, når de har brug for hjælp.

# Nysgerrighed og respekt
Mød alle med nysgerrighed og respekt – og husk, at du ikke bare kan forvente, at andre spørger ind til dig.

# Kom frisk
Kom til eventet eller arrangementet – også selv om du ikke kender andre. Du ved aldrig, hvor du møder din næste kontakt.

# Netværk er arbejde
Se det som en nødvendighed – dit netværk er en arbejdsopgave, og det er godt at træne dine ‘netværksmuskler’.