Kig omkring dig – hvem mangler i rummet?

For et par dage siden stod jeg på Folkemødet i en talk, der handlede om repræsentation og mangfoldighed. Det var en rigtig god debat, men undervejs kom der et budskab frem, der sagde, at der ikke skulle være særlige rettigheder for særlige grupper. Hertil er mit argument: Nej, der skal bare være lige rettigheder for alle...

Aflysninger og hadbeskeder
Efter debatten kom en fyr hen til mig og skældte mig ud for det, jeg havde givet udtryk for under debatten. Og en anden lagde en story ud, hvor han sagde, at han nu forlod Folkemødet i vrede. Herhjemme i havnen bor René Benjamin, som er del af holdet bag HiLS DiN MOR, som er et LGBTQ+-teater for unge. På en tur for nylig til Færøerne fik de aflyst nogle af deres forestillinger, fordi der var vrede forældre, som ikke ville have deres børn ‘udsat for sådan noget svineri’. Og efterfølgende er han selv blevet kaldt pædofil og har modtaget en hel del ikke så rare beskeder. Min superseje næstforperson, Jakob Fauerby, oplever ofte at få hadbeskeder og pænt trælse omtaler på sociale medier på grund af sin seksualitet – og ikke mindst sin åbenhed om den.

Vi deltager i festen – fordi det er alvor!
Det er ikke oplevelser, der står alene. De er blot få af mange – og desværre bliver de bakket op af al den statistik, vi har til rådighed: Kampen for ligestilling er langt fra forbi! Uanset om vi taler seksualitet, køn, etnicitet eller alder.

Det er simpelthen for fattigt, at vi ikke er nået længere i 2023! Og for mig er det åbenlyst, at vi som kunstnerisk organisation og kulturbærer i Danmark skal præge debatten og føre an i en kamp for lige rettigheder for alle.

Derfor kommer vi selvfølgelig til at deltage i Pride igen i år. Ikke kun, fordi det er en mangfoldighedsfest – men fordi det er alvor. Det viser de mange oplevelser, som LGBTQ+-personer bliver udsat for hver eneste dag. Ikke kun inden for vores branche. Det vil vi være med til at forandre!

ACT WITH PRIDE
Og derfor kommer vi til at skrue op – for musikken, budskaberne og vores indsats. Frem mod Pride og bagefter kommer I til at høre fra os – eller rettere fra dem, der har brug for Priden. Dem, der har brug for at kunne gå ned ad gaden iført fjerboa, men allermest har brug for samme ret til et værdigt arbejdsliv, som sådan en som mig har. Rettigheder, jeg i øvrigt aldrig behøver at tænke nærmere over. Vi har ikke ligestilling, før LGBTQ+-personer har lige ret til jobmuligheder og lige løn – og heller aldrig behøver at bemærke, at de har det!

Under parolen ‘ACT WITH PRIDE’ vil vi udgive dybdegående interviews, små film, letbenet sommerunderholdning og masser af vigtige tanker fra nogle af forbundets LGBTQ+-medlemmer. Jeg glæder mig til at læse, til at lytte og til at lære.

Vi privilegerede skal åbne øjnene
Et klogt menneske sagde for nylig til mig: “Vi har et ansvar for at se, hvem der mangler i rummet, og hvorfor de mangler.” Dét ramte mig! Prøv at se dig omkring – hvem er ikke i det rum, du befinder dig i lige nu? Og hvorfor tror du, de ikke er repræsenteret? Det er os med privilegierne, der skal åbne øjnene og dele pladsen. Og så længe vi ikke gør det, er der brug for Pride til at minde os om det.

GLÆD DIG TIL AT LÆSE

Queer film og tv gennem 129 år – hvilken er din favorit?

Vidste du, at der i 1956 udkom en dansk lystkomedie, der muligvis var Brokeback længe før Brokeback var det? Det og meget andet kan du se her på vores tidslinje over queer film og tv gennem 129 år. Klik ind og se, om din favorit er med på listen.