Queer på film og tv gennem 129 år: Hvilket øjeblik er din favorit?

Fra stumfilm til streaminghit – LGBTQ+ har været med hele vejen, men i meget forskellige fremstillinger. Fra noget syndfuldt mellem linjerne til hovedroller og noget nær mainstream. Vi begynder dengang, det var chokerende, at to mænd dansede sammen og slutter med en af de mangfoldige serier, vi heldigvis har fået så mange af. Og indimellem har vi en dansk lystkomedie fra 1956, der muligvis var Brokeback Mountain længe før Brokeback Mountain var det...

Af Kristine Høeg

1894: Et chokeret publikum

‘The Dickson Experimental Sound Film’ er en kortfilm, der viser to mænd, der danser sammen. Ifølge en anmelder var publikum ‘chokeret over filmens underminering af konventionel mandlig opførsel’. Uha uha!

1915: Charlie Chaplin som ‘A Woman’

Foto: Essenay/Ritzau Scanpix

Før Hollywoods såkaldte Hays Code indførte et forbud mod at vise homoseksualitet i film, var Chaplin en af dem, der ofte legede med køn og seksualitet – pakket ind i humor. I ‘A Woman’ forklæder han sig som kvinde, leger med to mænds følelser og får dem til sidst til at kysse hinanden.

1929: ‘Pandora’s Box’ åbnede for den første lesbiske karakter

Stumfilmstjernen Louise Brooks skabte biografhistorie i rollen som Lulu, hvis seksuelle appetit antænder både lyst og vold i de mennesker, hun møder. Alice Roberts spiller hendes lesbiske beundrer, grevinde Geschwitz.

1955: Rebelske koder

Foto: Warner Brothers/Ritzau Scanpix

Alle kender ‘Rebel Without a Cause’ – færre ved måske, at Sal Mineo beskrev sin rolle som Plato som den første homoseksuelle teenager på film. Plato var Jim Starks (James Dean) klassekammerat, og mellem filmens linjer flyder deres homoseksuelle forelskelse.

1956: Før ‘Brokeback’ havde vi ‘Kristiane af Marstal’

Hans og Poul er to skippere, der begge indgår heteroseksuelle ægteskaber af pligt. Men de savner livet på søen og hinanden, så da Hans får tilbud om sejle igen, tager Poul med – og sover i samme kahyt. Nærmest en romantisk komedie om to mænd – længe før ‘Brokeback Mountain’.

1971: Tv goes gay

Det er året efter den første Pride, og homoseksualitet bliver stadig betragtet som en lidelse – men det er også året, hvor den første bøssekarakter optræder i en amerikansk sitcom, ‘All in The Family’. Tilmed hovedrollens macho, football-elskende drikkebuddy, Steve.

1975: Just a sweet transvestite

Foto: Th Century Fox/Af Archive/Ritzau Scanpix

Trods en svag start for filmatiseringen af ‘The Rocky Horror Show’, er Richard O’Briens musical, hvis skøre univers på alle måder stiller spørgsmålstegn ved identitet, seksuel orientering og livsstil, i dag en af de største kultklassikere – både i og uden for queer-miljøer verden rundt.

1978: Det vigtige kys

Du har sikkert allerede sangen i hovedet... Sebastians ‘Du er ikke alene’, der ledsager slutscenen i filmen af samme navn. Et flere minutter langt kys og kram mellem de to teenagedrenge, der falder for hinanden under et efterskoleophold. Det er ren og udramatisk halvfjerdserkærlighed.

1983: Et sultent trekantsdrama

Foto: Mary Evans/Af Archive/Ritzau Scanpix

Horrorfilmen ‘The Hunger’ bliver en queer kultklassiker i samme øjeblik, den udkommer – godt hjulpet på vej af en lesbisk sexscene mellem Susan Sarandon og Catherine Deneuves karakterer – i øvrigt med den queer superstjerne David Bowie som tredje hjul i det erotiske trekantsdrama.

1986: Aids på det store lærred

Den homoseksuelle instruktør Bill Sherwood debuterer med ‘Parting Glances’, der bliver anset som den første film om aidskrisen og dens tragiske betydning for homo- og biseksuelle mænd. Sherwood selv døde af sygdommen, før han nåede at lave flere film.

1987: Snav med Morten Stig Christensen

Selv om ‘Venner for altid’ gav os en affære mellem 16-årige Kristian og 47-årige Lil Lindfors, husker vi nok bedst filmen for scenen, hvor klassens rå fyr, Patrick, springer ud som bøsse ved at råsnave sin fodboldtræner, spillet af hele Danmarks håndboldhelt Morten Stig Christensen. Selvsagt skabte instruktør Stefan Henszelmans film masser af overskrifter.

1992: ‘New Queer Cinema’ bliver født

Foto: Ronald Grant Archive/Ritzau Scanpix

I begyndelsen af 1990’erne udkommer instruktører, der lever åbent som homoseksuelle, med film som ‘Orlando’, ‘My Own Private Idaho’ og ‘Poison’. De bringer en flydende seksualitet til det hvide lærred og er med til at give en ny queer filmbevægelse luft under vingerne.

1993: Tom Hanks scorer med ‘Philadelphia’

Foto: Ent_ctj25381/Allstar/Ritzau Scanpix

Frem til 1993 var Hollywood overbevist om, at en homoseksuel rolle ville smadre en heteroseksuel skuespillers karriere. Det modbeviser Tom Hanks med ‘Philadelphia’, der er den første blockbuster, der fokuserer på aidsepidemien, og trods alle odds indbringer ham en Oscar.

1995: Drags hitter i billetlugen

Foto: Mary Evans/Af Archive/Ritzau Scanpix

Med megastjerner som Patrick Swayze, John Leguizamo og Wesley Snipes som drag queens er ‘To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar’ noget så sjældent som en homoseksuel studiofilm, der sælger r**** ud af satinkjolen. Filmen blev til i forlængelse af det australske filmhit ‘The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert’.

1996: ‘I do’!

Vi skal helt frem til 1996, før det første lesbiske bryllup toner frem på tv-skærmen – og det sker i ‘Venner’, der set med nutiden briller ellers ikke er specielt mangfoldig i sin rollebesætning. Nogle stationer i USA blokerede bryllupsafsnittet, der vandt både flere priser og en plads i tv-historien.

1997: Tre ord med kæmpe betydning

I det øjeblik Ellen DeGeneres i rollen som Ellen i tv-serien af samme navn siger ‘I am gay’, er det første gang nogensinde, en karakter springer ud på tv – og der er ingen tvivl om, at det banede vejen for mange af de serier, der fulgte efter.

1998: Helt almindelige bøsser

Egentlig er der intet banebrydende queer i ‘Will & Grace’ – altså lige bortset fra, at det er første gang, en tv-serie følger to bøsser, der ikke er i krise over at være homoseksuelle. De lever bare et helt almindeligt liv. Hvilket er radikalt nok i 1998.

1999: Oscarbelønnet transhistorie

Foto: Ent_afa3111/Allstar/Ritzau Scanpix

I 1993 blev transteenageren Brandon Teena dræbt – og seks år senere ser hele verdens hans historie i hitfilmen ‘Boys Don’t Cry’ og bliver bevidst om den diskrimination, visse transkønnede oplevede og stadig oplever. Ciskønnede Hilary Swank vinder i øvrigt en Oscar for rollen.

2000: 100 % queer

Foto: Mary Evans/Af Archive/Ritzau Scanpix

Vi skal helt op i det 21. århundrede, før vi første gang ser en tv-serie, der udelukkende fokuserer på livet i LGBTQ+-miljøet – nemlig ‘Queer as Folk’, der er fyldt med komplekse og nuancerede karakterer. Tiltrængt!

2001: ‘Honey, I’m homo’

Egentlig handler Hella Joofs romantiske komedie ‘En kort, en lang’ ikke så meget om homoseksualitet – den handler mere om en bøsse, der eksperimenterer med heteroseksualitet. Længe før seksuelle gråzoner blev den nye normal.

2001: Willow & Tara forever!

‘Buffy The Vampire Slayer’ skrev sig i 2001 ind i den lesbiske tv-historie, da de to unge hekse Willow og Tara for første gang kysser hinanden i sæsonens femte afsnit. Det var øjeblikket, vi havde ventet på! Og så taler vi ikke om, hvordan det endte...

2004: Det originale ‘L Word’

Foto: Mary Evans/Af Archive/Ritzau Scanpix

Indtil ‘The L Word’ blev kvinder der kysser hinanden primært brugt i tv-serier for at skabe en chokeffekt – til at booste samtalen eller seertallene. Derfor er det heller ingen overraskelse, at en serie, der på autentisk vis viser livet som lesbisk i Los Angeles, bliver et monsterhit. Det samme kunne desværre ikke siges om rebooten fra 2019, der kun fik tre sæsoner.

2005: Cowboy-kærlighed – ja tak!

Foto: Mary Evans/Af Archive/Ritzau Scanpix

Hele verden strømmer til ‘Brokeback Mountain’ – den første mainstreamfilm om kærligheden mellem to cowboys, spillet af Heath Ledger og Jake Gyllenhaal. Akademiet kvitterer med tre Oscars og understreger dermed, at LGTBQ+-historier også har plads øverst på plakaten.

2006: Kærlighed på opgangen

Foto: Mary Evans/Af Archive/Ritzau Scanpix

‘Den mest progressive køns- og seksualitetsbøjende danske film nogensinde, bliver ‘En soap’ kaldt. Filmen fortæller på fineste vis historien om de to naboer – Trine Dyrholm som Charlotte og David Dencik som den prostituerede transkvinde Veronica – der forelsker sig i hinanden.

2009: Syng dig ud af skabet

‘Glee’ har det hele – Musicals! Kostumer! Glimmer! Og noget af det stærkeste queer-ungdoms-tv nogensinde. Både Kurts vej ud af skabet og Santana og Brittanys udvikling fra bedsteveninder til kærester er medrivende og et vigtigt skridt i ungdomsseriernes normalisering af queer!

2009: Far, far og barn

Foto: Ent_sab7911/Allstar/Ritzau Scanpix

Kernefamilien, som den altid har været – i hvert fald i amerikansk serieland. Bare med to fædre. Sådan er det med ‘Modern Family’, og var det i 11 sæsoner. Måske et endeligt bevis på, at homoseksualitet er blevet om ikke mainstream, så i det mindste kommercielt acceptabelt i guds eget land.

2013: Diversitet er det nye sort

Foto: Jessica Miglio/Capital Pictures/Ritzau Scanpix

Jo, tv-serien begynder med at en rig, hvid kvinde kommer i fængsel – men derfra går ‘Orange Is the New Black’ mangfoldigt over stok og sten. Serien gør transkvinden Laverne Cox til megastjerne; hun bliver nomineret til en Emmy som den første åbent transkønnede skuespiller.

2015: Første oscarkampagne for transskuespillere

‘Tangerine’ er måske ikke så kendt her i Danmark, men det er en af de sjældne film, der både handler om og er spillet af farvede transpersoner. Samtidig er det første gang, et produktionsselskab kører en storstilet oscarkampagne for transskuespillere.

2015: En dansk solstrålehistorie

May el-Toukhys ‘Lang historie kort’ får premiere, og selv om hun ikke selv taler om komediens mange lesbiske par, bliver filmen nomineret til en Bent for årets bedste homorepræsentation. I det hele taget taler LGBTQ+-miljøet om, at der mangler repræsentation i dansk film i disse år.

2017: LGBTQ+ tager Oscar med hjem

2017 bliver året, hvor en film med en LGBTQ+-historie og et 100 % sort cast vinder topprisen ved oscaruddelingen – nemlig Barry Jenkins’ ‘Moonlight’. Det sker dog ikke uden problemer, for det er samtidig året, hvor ‘La La Land’ i første omgang fejlagtigt bliver udråbt som vinder.

2018: Strike a Pose!

Foto: Fx Network/Ritzau Scanpix

Intet mindre end det største transkønnede cast i en tv-serie nogensinde gør ‘Pose’ til en vigtig milepæl i LGBTQ+-tv-historien. Ryan Murphys serie handler om 1980’erne ‘ball culture’ i New York og er fyldt med ufortalte og unikke historier om transkvinder og farvede homoseksuelle.

2019: Velkommen til Viktor

Tv-serien ‘Umbrella Academy’ har allerede ved premieren flere LGBTQ+-skuespillere på rollelisten, men i sæson tre sker der store forandringer. Skuespilleren, der spiller Vanya Hargreeves, springer nemlig ud som transmand i 2020 og skifter navn til Elliot Page. Rollen skifter også køn og navn – til Viktor Hargreeves.

2020: Gender-fluid i skolealderen

Hvis du googler Apple TV+-serien ‘Home Before Dark’, er der utroligt mange, der spørger om, hvilket køn Spoon er. For Spoon er en af de første gender-fluid roller i en børne- og ungdomsserie. Noget, der på elegant vis ikke bliver nævnt i serien, men blot får lov til at være der.

2022: Årets LGBTQ+-overraskelse

Foto: See-Saw Films/Ritzau Scanpix

Teenagerne Charlie og Nick er mere end bare venner i den fine ‘Heartstopper’, som de færreste nok så blive et ungdomshit. Serien bliver fremhævet for historien om en ung biseksuel drengs kamp for at acceptere sig selv og for en mangfoldig gruppe transteens på rollelisten. Og lige om lidt kommer sæson 2!

FIK DU LÆST?

Benjamin Boe: Vi er med til festen – fordi det er alvor

Forperson Benjamin Boe skød Pridekampagnen i gang med en opfordring til at se på, hvem der mangler i rummet – og ikke mindst hvorfor de mangler! Dansk Skuespillerforbund arbejder for diversitet og repræsentation i kunsten, fordi alle skal kunne se sig selv i de historier, der er med til at forme vores fælles bevidsthed.