Fuldt Hus bygger bro til fællesskabet

I 2017 fik skuespiller Sofie Alhøj en ide, der var så god, at den har udviklet sig til foreningen Fuldt Hus, hvis medlemsteatre i sæsonen 2023‑2024 kunne invitere knap 2.800 udsatte borgere gratis i teatret.

Af Lise Penter Madsen

Selv om vi siger, at kunst og kultur er for alle, er der borgere, hvis adgang til fællesskabet er begrænset. Det gør den landsdækkende forening Fuldt Hus noget ved. Gennem Fuldt Hus’ platform donerer foreningens medlemsteatre gratis billetter, som nonprofit-foreninger for socialt udsatte børn og voksne kan gå ind og ‘købe’.
Senest har blandt andet Det Kongelige Teater og Odense Teater meldt sig ind i Fuldt Hus, som dermed tæller 15 medlemsteatre – og flere er velkomne.
Alene i sæsonen 2023‑2024 kom ordningen knap 2.800 borgere til gode, og på Fuldt Hus’ hjemmeside, Fuldthus.dk, og på foreningens LinkedIn kan man læse mange glade tilbagemeldinger – også fra teatrene.
“Nogle er positivt overraskede over, at målgruppen faktisk kommer. Men ja, folk kommer. Fordi det er trygt. De kommer sammen med nogen, som kender dem, og det skaber en tryg bro,” fortæller formand for Fuldt Hus’ bestyrelse, Sara Kudsk-Iversen og fortsætter:
“Hos foreningerne samler ildsjæle en gruppe interesserede, og så tager de samlet af sted. Det betyder også, at de kan tale sammen om oplevelsen bagefter.”

Fra tanke til initiativ
Det hele begyndte en dag i 2017, hvor skuespiller Sofie Alhøj smuttede hen i supermarkedet, inden hun skulle stå på scenen i Holbergs ‘Jean de France’ på Folketeatret i København. Foran supermarkedet stod en Hus Forbi-sælger, som tydeligt gerne ville i kontakt med folk. Da fik hun en tanke. Hvis hun kunne få lov til at uddele usolgte billetter til udsatte borgere, så kunne de få en oplevelse af ikke at stå udenfor, men af at være indenfor og blive en del af et fællesskab.

Skuespiller Sofie Alhøj, der er idemageren bag Fuldt Hus, husker, da Hieronymus, som blev spillet af nu afdøde Ole Thestrup, gav en af de andre karakterer et ordentligt fur. Da lød det fra rækken af Hus Forbi-sælgere ‘så fik han fandeme den!’.

Teaterchef Kasper Wilton og økonomichef Ralf Rudfeld gav grønt lys, og Sofie Alhøj kontaktede Hus Forbi, hvor en af sælgerne meget gerne ville samle en gruppe hjemløse til at komme i teatret.
“Det blev en stor succes. Så fantastisk at opleve deres engagement,” siger Sofie Alhøj.
Hun husker blandt andet, da Hieronymus, som blev spillet af nu afdøde Ole Thestrup, gav en af de andre karakterer et ordentligt fur. Da lød det fra rækken af Hus Forbi-sælgere ‘så fik han fandeme den!’.
Sofie Alhøj bliver stadig rørt ved tanken om den buket blomster og det hjemmeskrevet kort, hun fik fra Hus Forbi efter forestillingen. På kortet stod ‘tak, fordi vi er i jeres hjerter’.
“Jeg tror, at alle kunne mærke, at det her betød noget – både for os, der stod på scenen, for resten af publikum og for dem, der modtog gaven,” siger hun.

Meningsfuldt for alle

Over de næste par år blev det også til billetter til andre velgørende foreninger:
“Igen og igen blev Ralf og jeg bekræftet i, at det gav værdi for alle,” fortæller Sofie Alhøj.
Ideen fortjente at blive udbredt. Med en donation fra TrygFonden gennemførte Folketeatret sammen med Aarhus Teater et pilotprojekt, og i januar 2022 blev foreningen Fuldt Hus stiftet. Alle steder har Fuldt Hus mødt velvilje. For en fair pris udviklede Billetten.dk et bookingsystem på Fuldthus.dk, og alle i bestyrelsen arbejder på frivillig basis. Fuldt Hus’ sekretariat tæller to ansatte, som er de eneste, der får løn:
“De gør et kæmpe arbejde og leverer mange flere timer, end de bliver betalt for,” forklarer Sara Kudsk-Iversen, der i sit professionelle arbejdsliv er teamleder i Red Barnet.
Fuldt Hus vokser fortsat, og der er tilmed teatre, der ikke kun donerer usolgte billetter, men på forhånd allokerer billetter til Fuldt Hus.
“Fuldt Hus’ succes er en hyldest til teatret og viser, at kunst og kultur er meningsfuldt – og for alle,” mener Sofie Alhøj.

Disse teatre er medlem af Fuldt Hus

→ Anemonen
→ Betty Nansen Teatret
→ Det Kongelige Teater
→ Folketeatret
→ Momentum
→ Nørrebro Teater
→ Nørregaards Teater
→ Odense Teater
→ Randers Teater
→ Republique
→ Sort/Hvid
→ Svalegangen
→ Østre Gasværk Teater
→ Aalborg Teater
→ Aarhus Teater


Liste pr. 1. august 2024