‘Actors 1by1’ er den podcast, du måske kan huske, du har hørt på et tidspunkt. Den hvor skuespillere i et trygt og åbent rum interviewer hinanden om de emner, der ligger dem mest på sinde. Episode nummer 100 er netop udkommet – og bag serien står skuespillerne Ann Hølund og Alexander Wiis.
Af Louise Kidde Sauntved
Ideen til podcasten ‘Actors 1by1’ kommer blandt andet fra det amerikanske program ‘Inside Actors Studio’, hvor skuespillere blive interviewet om deres arbejdsmetode. Alexander Wiis fulgte programmet og glædede sig ofte over at se sin egen arbejdsmetode spejlet. Han tænkte ‘okay, Anthony Hopkins læser også manuskriptet rigtigt mange gange – ligesom mig. Fedt’.
Alexander: “Vi havde ikke noget lignende herhjemme. Så ‘Actors 1by1’ udsprang dels af et ønske om at snakke med kolleger om, hvordan de arbejder, og dels et ønske om at gøre de samtaler tilgængelige for en ny generation.”
Ann: “Vi havde selv lyst til at blive klogere på, hvordan andre griber deres arbejde an.”
Ann Hølund og Alexander Wiis er selv skuespillere, og mener begge, at det er medvirkende til, at deres podcast har udviklet sig til et trygt rum, hvor paraderne får lov til at falde med dybe, givende – og meget forskelligartede – samtaler som resultat. Konceptet bag ‘Actors1by1’ er nemlig en stafet, hvor den, der bliver interviewet, efterfølgende selv vælger en at interviewe i det næste afsnit.
Ann: “Podcasten er på skuespillernes præmis. Et øjebliksbillede af, hvor den pågældende spiller er lige nu og her. Hvor gæsterne også kan kigge tilbage og reflektere over deres karriere.”
Alexander: “Fordi de snakker med en, der er indforstået med håndværket, kan de gå i dybden. Nogle gange bliver det virkelig nørdet, og det er superfedt. Vi plejer at sige, at de skal forestille sig, at det er en snak over et glas rødvin, som de også kunne have haft derhjemme.”
Ved aldrig, hvilken vej det går
Nogle gange er det to spillere, der kender hinanden virkelig godt. Andre gange kender de slet ikke hinanden på forhånd.
Ann: “Det er meget forskellige ting, der afgør, hvem folk vælger at interviewe.
Måske har de arbejdet sammen, men aldrig lært hinanden rigtigt at kende. Eller også var der nogle spørgsmål, de ikke nåede at stille, mens de arbejdede sammen. Eller de har måske altid været fascineret af måden, den anden arbejder på. Vi ved aldrig, hvilken retning stafetten tager.”
Afsættet er dog altid, altid en kompliment.
Ann: “Vi opfordrer dem til at finde en, de er inspireret af. Og som de har lyst til at give en kompliment. For vi skal være bedre til at fortælle det, når vi bliver inspireret af hinanden, eller når nogen gør noget, der skiller sig ud.”
Alexander: “Og så er det at starte med en kompliment bare et virkeligt godt afsæt for at åbne op. Fordi man føler sig set.”
Ann: “Rigtig mange venter med at give komplimenten, til optagelsen er i gang, så det står helt rent og ikke er afsløret på forhånd. Derfor kommer det også tit bag på den, der modtager det. De siger ‘wow! Tak!’. Og så bliver der lidt stille hver gang: ‘... nå ja, jeg synes da også at du er superdygtig’.”
Afsnit nummer 100
Stafetten har kørt siden 2017, og ‘Actors 1by1’ nåede for nylig til udsendelse nummer 100. Indimellem er stafetten gået i stå, og så har Alexander Wiis [AK7] og Ann Hølund sat den i gang igen. Ud fra samme koncept: Inviter en spiller, du er nysgerrig efter at vide mere om, som du beundrer, og som du har lyst til at give en kompliment.
Ann: “Den seneste jeg selv startede op, var Peder Holm Johansen. Både fordi jeg er meget fascineret af ham som spiller, og fordi vi er opvokset i den samme lille landsby. Han er kommet i mine bedsteforældres hjem. Men jeg mødte ham først tre måneder før, jeg inviterede ham til podcasten. Det møde var meget særligt og betydningsfuldt for mig. Det er et fantastisk eksempel på, hvad møder kan. Hvad vores podcast kan, og hvor forskellige møderne kan være.”
I samme båd
Både Ann Hølund og Alexander Wiis arbejder ulønnet på podcasten. Men hver gang de tænker, at nu skal konceptet gentænkes, så laver de et nyt afsnit og bliver endnu engang bekræftet i, hvor givende grundideen er. For dem der medvirker, og dem der lytter.
Ann: “Vi har snakket meget om, hvad det betyder for den mentale sundhed at have en platform, hvor man kan spejle sig i sine kolleger. Selv de spillere, der er landet et stabilt sted i deres karriere, kan have usikkerheder og ting, der er svære for dem. Den erfaringsudveksling er rar at have.”
Alexander: “Det er så fedt at opleve, når en person åbner op og faktisk gerne vil snakke om det, der måske er svært. Det er sindssygt givende. Både for os og for lytterne. For det viser, at vi alle er i samme båd, uanset hvor vi er i vores karriere.”
Ann: “Ja, vi er alle sammen bare mennesker, der føler og mærker. Uanset om man har været i gang i mange år eller først lige er gået i gang med at opbygge sin karriere. Jeg bliver rigtigt rørt, når vi laver de her produktioner, og der så opstår helt åbne og ærlige samtaler. Det er rørende, når en spiller siger ‘shit, hvor kan det være hårdt – og når I mærker det og det, så skal I måske lige tage en pause, for det er ikke det værd’. For det er jo en branche, hvor vi bruger os selv hele tiden.”
Lidt løsere kort
Ann: “Der er flere, der efterfølgende har sagt ‘gud, hvorfor gør vi ikke det her noget mere?’. For vi møder hinanden på kryds og tværs, til arrangementer og premierer, men når ofte kun hurtige snakke. Vi har oplevet at have nogle inde, der har kendt hinanden i mange år, men aldrig har haft lige dén snak. Nogle gange kan vi i vores branche godt holde kortene lidt for tæt til kroppen og kun tale om det, der går godt. Det vil vi gerne være med til at ændre. For hvorfor ikke hjælpe hinanden og bruge hinanden, så vi kan dele det, der lykkedes – og hvordan vi fik det til at lykkes – men også dele usikre tider og det, der er svært?”
Derfor håber Ann Hølund og Alexander Wiis også, at de i fremtiden måske vil kunne udvide samtalerummet. En af drømmene er at skabe en platform, der også kan bruges af andre dele af branchen, så instruktører kan erfaringsudveksle med instruktører, castede med castere, scenografer med scenografer og så videre. De ser også mulighed for at kunne skabe et lignende rum under prøveforløbet på en teaterforestilling, så spillerne lærer hinandens processer og tanker bedre at kende. Mulighederne er mange, og efter syv år er Ann Hølund og Alexander Wiis klar til at ryste posen lidt. Så længe det ikke går ud over det intime rum og den gode samtale.
Du kan finde ‘Actors 1by1’ der, hvor du normalt lytter til podcasts.