Skru op for dit selftape-game

Der er lige så mange typer af selftapes, som I er DSF’ere – og der er ingen tvivl om, at jeres personlighed skal skinne igennem. Men derfor vover vi alligevel at guide jer til at styre udenom de værste fejltagelser og myter, så I kan skrue op for effekten. Vi har hentet gode råd fra to erfarne skuespillere, mens en caster også bidrager med sine vigtigste pointer.

Af Kristine Høeg

Selftape er blevet hverdag – både herhjemme og i udlandet. Og der er ingen tvivl om, at I medlemmer er ved at have god erfaring med, hvordan I får det bedste resultat i kassen. Men for nogle af jer, er det måske stadig ikke helt trygt at stå der alene foran linsen på stativet og skulle levere en præstation, der forhåbentlig får jer videre til auditionprocessen.
Så uanset om det er, fordi du bare ikke har vænnet dig til den helt særlige opgave, det er at indspille sin egen performance, eller du er ny i faget, så læs videre her, hvor du får gode råd og tips fra erfarne folk i branchen.

TEKNIK
“Min tid er bedst investeret foran kameraet”


For Karim Theilgaard er det ikke nok bare at sætte en telefon på et stativ og skyde løs – han har brugt lang tid på at blive rigtig god til både at filme og redigere det endelige resultat. Ikke fordi det garanterer roller, men fordi det frisætter energi og tid, som han kan dedikere til tekstforståelsen og skuespillet. Her får du hans opskrift på det gode setup.

→ Vælg et dedikeret kamera

“Allerførst er det vigtigt at sige, at et teknisk flot setup ikke er det, der gør din casting god – skuespillet er det vigtigste. Til gengæld kan det sikre, at din præstation fremstår stærkest muligt. De fleste af mine castings kommer fra udlandet, og derfor laver jeg rigtig mange selftapes. Det tekniske niveau internationalt er steget, og derfor giver det også mening for mig at investere i et rigtig godt setup. Jeg har valgt et dedikeret kamera og et fast objektiv – jeg bruger et fuldformatkamera og 85mm f 1.8. Du kan sagtens bruge billigere kameraer eller en telefon som et alternativ – og i sidste ende er det bedste kamera det, du har og kan finde ud af.”

→ Sådan sikrer du god lyd
“Jeg bruger en lavalier-mikrofon, hvor lyden bliver transmitteret direkte ind i kameraet. Jeg sætter mikrofonen cirka midt på brystet – når den sidder dér, kan den fange stemmens resonans på bedste vis i modsætning til, hvis du sætter den tættere på halsen.”

→ Rumklang – nej tak
“Hvis du døjer meget med rumklang i det lokale, hvor du optager, kan du overveje at bruge et software-plugin til at reducere det. På samme måde kan du også skrue ned for baggrundsstøjen. Jeg bruger selv Supertone Clear.”

→ Styr på afstand og vinkel
“Som nævnt skyder jeg som regel på et 85mm-objektiv. Hvis jeg får brug for at skyde i en bredere framing end fra brystet og op, skifter jeg til et objektiv på 35-50mm. Jeg plejer at skyde ved f4 som standard – det gør, at jeg er helt i fokus, og baggrunden bliver let sløret. Husk også at stille dig et stykke fra bagvæggen, så du minimerer skygger bag dig.”

→ Lad der være lys
“Det er klart, at det gode lys afhænger af omstændighederne, og hvad der virker bedst under de givne forhold. Det er dog altid vigtigt, at casteren kan se dine øjne. Jeg bruger et separat catch-lys til dét udover hovedbelysningen. Jeg har et LED-panel, hvor jeg kan justere lysstyrken med en softbox. Det er efterhånden blevet økonomisk overkommeligt at anskaffe – og så skal du huske at være obs på de fradragsmuligheder, der kan være.”

→ Tænk dit selftape som en film
“Tænk også på ‘arrangementet’ i dit selftape: Hvordan ville din scene blive klippet i en film – hvilke sætninger og øjeblikke ville der blive klippet til et nær eller halv-totalbillede på? Det hjælper dig med at finde det bedste frem og fremstå stærkest muligt, når du ved, om det giver mening at rykke tættere eller længere væk fra kameraet undervejs i scenen. På den måde får du vist dig selv i både nærbilleder og totalbilleder.”

PERFORMANCE
“Se dine tidligereselftapes igennemog øv dig!”


Sandra Yi Sencindiver har fået godt fat i rollerne i de udenlandske tv-serier – og det handler helt sikkert om, at hun får sendt virkelig mange selftapes af sted til sin britiske agent. Hun lægger kræfterne i at levere en god performance hver gang, og her får du hendes opskrift.

→ Forstå scenen
“Instruktører kan ikke nødvendigvis se, om du er en fed spiller, men de får en god oplevelse, hvis du viser, at du har forstået, hvad scenen handler om, og hvad den skal fortælle. Selvfølgelig er det også fedt, at du giver et bud på karakteren, men ofte er det vigtigere, at du forstår det centrale i scenen.”

→ Lær teksten udenad
“Hvis det er en fed rolle med mange scener og sider, så invester tiden i at lære teksten ordentligt. Der er ikke noget værre end at være tvunget til at bruge et dårligere take, fordi det er der, du ikke laver tekstfejl. Og det kan ofte ses, hvis du bruger din energi på at huske tekst end på at være i scenen. Bonus: Når du kan din tekst, går det hurtigere at lave selve selftapet.”

→ Klæd dig til typen
“Ikke alle forstår reelt, at vi som skuespillere kan transformere os. Så hjælp modtageren på vej med det rigtige tøj, hår og makeup. Ikke at du skal være i fuld kostume, men du kan godt tage noget på, der hjælper fantasien lidt på vej.”

→ Hjælp til det teksttunge selftape
“Det er frustrerende med et selftape, hvor teksten har meget eksposition eller ekspertviden, som du skal aflevere hurtigt. Det er så svært at lære! Sæt den tunge del af teksten op i øjenhøjde eller hav den på en iPad, som du sætter på stativ i din eyeline. Det hjælper, og du er ikke en ringere skuespiller af den grund.”

→ Brug en reader
“Hav tre-fire kolleger, du kan indspille med. Selftapet bliver aldrig rigtigt fedt med automatiske stemmer, eller hvis du spiller med en væg. Alternativt kan du indspille med vedkommende over Zoom – det er faktisk en rigtig god øvelse, da de fleste internationale recalls efterhånden bliver lavet online.”

→ Bliv ved med at øve dig
“Det er en hel disciplin i sig selv at lave gode selftapes, så mens du venter på den næste selftape-mulighed, kan du lige så godt øve dig. Overvind dig selv og kig på de bånd, du allerede har lavet – du kan lære virkelig meget ved at være opmærksom på rum, retning, afstand og dit blik ved at øve og gennemse.”

DET SIGER CASTEREN

Anders Nygaard fra Casteriet.dk ser op mod 200 selftapes om året fra professionelle skuespillere (og 1000, når han medregner amatører og børn) – her får du hans vigtigste pointer:

Hvordan sikrer en skuespiller sig, at deres selftape skiller sig ud fra mængden?

“Det vigtigste ved et selftape er selvfølgelig, at jeg kan mærke skuespilleren og kan se, at vedkommende har taget en bevidst beslutning i rollen. At de ikke spiller på det sikre. Så det er skuespilleren som skal skille sig ud fra mængden – ikke selve selftapet.”

Hvilke fejl begår skuespillere oftest, når det gælder selftapes?

“Den største tekniske fejl mange begår, er, at de filmer i modlys. Og så filmer de sjældent tæt nok – beskæringen bliver simpelthen forkert. Vi castere vil meget gerne have et halvnært