Den usynlig kultur

Af Katja Holm, formand for Dansk Skuespillerforbund.
Debatindlæg i Berlingske 11. juni 2015

Når politikerne går i valgkamp, bliver kulturen næsten usynlig i debatten.

Det er som om, kunsten bliver opfattet som for elitær til valgkamp. Flødeskummet, man investerer lidt i, men så i øvrigt lader leve sit eget parallelle liv. Som om kunsten ikke er en vigtig del af samfundet, der vedkommer os allesammen – i modsætning til store valgtemaer som sundhed og arbejdsmarked.

Men kunsten er vigtig, og den er i den grad en del af vores allesammens liv. Hvem går aldrig i biffen, til koncert, hører musik i bilen eller ser en god, dansk tv-serie? Og, hvis man har børn, har de så ikke været med klassen inde at se et stykke børneteater, de kan lære noget af?

I årenes løb har det ikke skortet på kulturordførere, som har slået på, at kulturen ikke skal ses som et støtteområde, men som en investering, der kan skabe nye arbejdspladser. Men selvom det for længst er slået fast, at kulturen bidrager til samfundsøkonomien, hvad blev der så af alle visionerne og af investeringen?

Nedprioriteringen står i skarp kontrast til, at flere undersøgelser viser, at danskerne rent faktisk ønsker at bruge flere penge på kunst og kultur.

Hvor ville det være skønt, hvis politikerne kunne vise mod til at kæmpe for kulturen. Hvor end kulturen er - lige fra de store, spektakulære forestillinger til de folkelige film, amatørteatret og garagebandet.