Vi skal have mere dansk drama, dokumentar og børneindhold

Af Klaus Kjeldsen (Danske Filminstruktører), Nikolaj Scherfig (Danske Dramatikere), Benjamin Boe Rasmussen (DSF), Klaus Hansen (Filmfyn), René Jørgensen (FAF), Steen Risom (Den Vestdanske Filmpulje), Jan Neiiendam (Producentforeningen). Debatindlæg i Politiken 24. april 2019

Det er med stor bekymring, at vi – en samlet kreativ indholdsbranche – for nylig har kunnet se Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen med opbakning fra resten af oppositionen tilkendegive, at de vil mindske den såkaldte Public Service-Pulje.

Sidste sommer blev Public Service-Puljen ellers udvidet med den nye medieaftale – indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti – fra årligt godt 46 mio. kroner stigende til 100 mio. kroner i 2023. At oppositionen nu vil omgøre dette, er et meget trist signal i en tid, hvor vi har brug for mere dansk indhold, ikke mindre. Public Service-Puljen har siden 2008 for få midler givet os højkvalitetsdrama, dokumentarer og børneindhold særligt på TV 2 med f.eks. tv-serier som ’Badehotellet’, ’Rita’, ’Dicte’, ’Kriger’ og ’Lykke-Per’.

Og nu er mange flere kanaler og platforme på vej: HBO Nordic, hvor Per Fly laver ’Erobreren’ baseret på Martin Andersen Nexøs klassiker ’Pelle Erobreren’, ’Gidseltagningen 2’ er planlagt på Discovery, og NENT (TV3) har fået Anders Morgenthaler til at lave en ny komedieserie, ’Global Elite’ – for nu bare at nævne nogle enkelte eksempler.

Dertil kommer dokumentar og børneprogrammer; Nordisk Film investerer f.eks. massivt i en ny satsning på børneområdet netop på baggrund af de muligheder, den nye, større Public Service-Pulje vil give. Det er vigtigt med mere dansk indhold i en tid, hvor vi hurtigt kan fortabe os i de store, globale mediegiganters ’all you can eat-indhold’. Dansk drama, dokumentar og børneprogrammer er det, vi kan holde op foran os som et spejl, og som udvikler og samler os.

Hvis oppositionen vil skære Public Service-Puljen ned, rammer det faktisk public service dobbelt hårdt. Forudsætningen for at søge Public Service-Puljen er nemlig, at den enkelte ansøger kommer med minimum 50 procent af finansieringen – hvilket vil sige, at man får dobbelt så meget public service-indhold for de offentlige kroner. Samtidig er det et krav, at produktionen skal have en bred, offentlig visning. Skæres for eksempel 50 mio. kroner af puljen, betyder det altså reelt, at minimum 100 mio. public service-kroner forsvinder.

Vi har fuld forståelse for, at man ønsker at styrke DR på udvalgte områder som f.eks. børn og unge, efter at medieaftalen fra sidste år reducerede rammen for dansk indhold med op til 500 mio. kroner. Men løsningen er ikke at tage pengene fra den nye, større Public Service-Pulje, som jo med den private finansiering på minimum 50 procent af budgettet kan levere dobbelt så meget public service-indhold for pengene, og som samtidig engagerer det kreative produktionsmiljø i Danmark til at lave kvalitetsindhold.

I øvrigt er det værd at bemærke, at film- og produktionsmiljøet i forvejen er blevet ramt, fordi DR ikke længere er forpligtet til at støtte dansk filmproduktion i samme omfang som tidligere. DR har allerede meldt ud, at man fremover vil bruge 50 mio. kroner mindre på dansk film om året. Skærer man også Public Service-Puljen, vil det ramme film- og tv-produktionen uden for DR endnu hårdere.

Vi skal have mere public service-indhold og ikke mindre. Derfor skal vi have det fornødne økonomiske fundament – for eksempel via Public Service-Puljen – til at producere public service-indhold. Tv-serierne ’Lykke-Per’ og ’Kriger’ og dokumentaren ’Moskeerne bag sløret’ er blot nogle få eksempler på produktioner, der alle er blevet til på baggrund af støtte fra Public Service-Puljen.

Danmark er et lille sprogområde, og det er meget vanskeligt at tjene penge på at lave dansk indhold. Public Service-Puljen er det skub, der gør, at også de private producenter kommer på banen, så dansk indhold er tilgængeligt på mange platforme og sikrer mangfoldighed. Dét er public service.