Politisk indflydelse gør en forskel!

Leder i magasinet Sceneliv #3 2022
Benjamin Boe Rasmussen

Så sluttede sæsonen – med et brag af en generalforsamling! Vi hejste flaget og kunne fejre, at vi vandt en
retssag mod staten for 15 års nøleri med at implementere blankmedieordningen. Samme uge smuldrede flertallet for at lægge moms på kunstneriske rettigheder for at finansiere fængsler i Kosovo, og vi fik et fantastisk medieforlig. Nogle kalder det ræverødt, men det er hverken rødt eller kommunistisk – hvis det har en farve, så er det fornuftens.

Hele året har jeg haft det som en cykelrytter, der kørte rundt og rundt i velodromen, men aldrig nåede målstregen, fordi klokken for sidste omgang blev ved at ringe. Sikke en lettelse med de tre sejre på én uge!

Selvfølgelig er der huller i suppen. Vi ser lige nu de største lønstigninger i 13 år – men ikke for vores medlemmer. Vi oplever til gengæld lønfald for løstansatte som lydbogsindlæsere og dubbere. Medieforliget sikrer dem ikke andet end en undersøgelse af muligheden for kædeansvar, men sådan en undersøgelse kan man ikke betale huslejen med.

Ikke inviteret til lønfesten
Efter forhandlingerne om medieforliget, hvor mange af vores forslag kom med – tænk bare på kulturbidraget, respekten for overenskomster og rettigheder og kønsbalancen på public service-stationerne – og gennem vores politiske arbejde generelt oplever jeg, at forbundet har opnået en stærk position. Vi bliver taget alvorligt og bliver lyttet til – fordi vi er troværdige og har fakta på plads. Det er noget, der giver indflydelse. Vi bliver inviteret til rundbordssamtaler i både Beskæftigelsesministeriet og Kulturministeriet, så vi kan bidrage til snakken om for eksempel atypisk ansatte og kulturstøtte.

Når det gælder kulturstøtten, vil jeg fortælle ministeren, at vores medlemmer ikke kan gå længere ned i vilkår, når vi producerer til scenekunst. Vi har nået smertegrænsen, hvor jeg må sige, at hvis man ikke har råd til ordentlige vilkår for dem, der leverer indholdet, skal man måske ikke producere det. Måske skal staten koncentrere støtten på færre hænder, så folk kan få både ordentlig løn og ordentlige vilkår? Vores medlemmer bliver i hvert fald forsøgt presset til at skrive under på korte kontrakter med minimumsløn og acceptere ‘coronaklausuler’, hvor det er medlemmet, der bærer hele risikoen. Endnu et bevis på, at freelancere ikke er del af den lønfest, de fastansatte danskere holder lige nu. Hvor står streamingaftalen?Nu sidder du muligvis og tænker “fortæl nu noget om streamingkonflikten og udviklingsstoppet.” Men situationen ændrer sig fra dag til dag, og derfor giver det ikke rigtig mening at skrive om i det i Sceneliv, hvis produktionstid bliver målt i måneder.For mig er det vigtigt, at du får den nyeste viden, mens den er frisk – og det gør du bedst på vores andre kommunikationsplatforme: I vores nyhedsbrev, på vores sociale medier og ikke mindst på vores hjemmeside, hvor vi har lagt et dokument ud, som vi sørger for at opdatere løbende, når der er nyt.