Er dit barn blevet tilbudt en rolle i en produktion af film eller tv (herunder dubbing)? Der er ingen tvivl om, at dit barn glæder sig og er spændt – og det kan også være en stor oplevelse at medvirke i en film- eller tv-produktion med professionelle kunstnere. Det er dog vigtigt, at du som forælder gør dig nogle overvejelser – både på forhånd og i dialogen med producenten. Jo bedre forberedt du er, desto bedre bliver barnets og din oplevelse af forløbet. Her får du en kort vejledning fra Dansk Skuespillerforbund til forældre, hvis børn overvejer eller allerede har indgået aftale om at medvirke i produktion af film eller tv.
INDEN DU SIGER JA
✅ Overvej, om barnet er modent og robust nok til at påtage sig opgaven. Det er en voksenarbejdsplads, barnet skal indgå i, og det kan være forskelligt fra produktion til produktion, hvor mange hensyn, der bliver taget til barnet.
✅ Det er vigtigt, at du som forælder er sikker på, at det er dit barns eget ønske at medvirke.
✅ Hvad handler produktionen om, og hvilke scener skal barnet medvirke i? Det er vigtigt, at du kender handlingen – også i de konkrete scener – så du kan vurdere, om det er noget, der fx kan påvirke barnet psykisk.
✅ I hvor høj grad bliver der taget hånd om og hensyn til barnet under produktionen – er der fx en bestemt voksen tilknyttet de medvirkende børn?
✅ Kan dit barns medvirken kombineres med skolegang, eller skal du bede skolen om at fritage dit barn i en periode? Tal med skolen om, hvordan I kan håndtere evt. manglende skolegang – og ikke mindst barnets tilbagevenden til skolen og kammeraterne efter produktionen.
✅ I hvor høj grad har du selv mulighed for at transportere barnet, være til stede under produktionen og i det hele taget støtte dit barns medvirken?
DIALOGEN OG AFTALEN MED ARBEJDSGIVEREN
✅ Få overblik over, hvad der helt konkret bliver forventet af dit barn – både op til og under produktionen.
✅ Få overblik over, hvad arbejdsgiveren forventer af dig som forælder, fx i forhold til transport, indlæring af replikker, tilstedeværelse osv.
✅ Bed om en plan for barnets arbejde, så du har et overblik over den periode, hvor barnet arbejder.
✅ Få klarhed over den daglige arbejdstid, pauser osv. Hvornår på dagen ligger arbejdstiden, og hvor lange kan dagene være? På den måde får du en ide om, hvordan den daglige belastning for barnet vil være. Det er også en god ide at spørge til ventetiden imellem optagelser.
✅ Spørg, om der er en særlig kontaktperson tilknyttet barnet, så du ved, om der bliver taget særlig hånd om barnet, eller om det en del af tiden vil være overladt til sig selv.
✅ Få arbejdsgiveren til at bekræfte, at det ved sygdom er dig som forælder, der vurderer, om barnet kan gå på arbejde.
✅ Sørg for at der bliver indgået en skriftlig aftale mellem arbejdsgiveren og dig/barnet.
✅ Husk at ferielovens almindelige bestemmelser også gælder for dit barn.
✅ Overvej, om du har behov for uafhængig juridisk bistand, når du skal gennemlæse og evt. forhandle kontrakten.
OVERVEJELSER UNDER OG EFTER PRODUKTIONEN
✅ Hvordan sikrer I, at dit barn har tid til at holde fri fra produktionen og få slappet ordentligt af? Efter arbejdsdagen kan hun eller han ofte være træt og måske ikke orke at fortælle så meget om, hvad der er sket. Lad dit barn selv styre, hvor meget og hvornår, hun eller han vil fortælle.
✅ Hold øje med, hvordan dit barn trives under produktionen. Hvis hun eller han oplever problemer, så tal evt. med den kontaktperson, I har hos arbejdsgiveren.
✅ Arbejdet kan have stor betydning for dit barns tilknytning til skolen, og måske har hun eller han helt eller delvis fri fra skole i perioden. Tal med lærerne om, hvordan I sikrer, at barnet ikke kommer for meget bagud i forhold til klassekammeraterne. Tal også om, hvordan I gør barnets tilbagevenden til hverdagen så god som mulig.
✅ Vær opmærksom på, at det kan opstå et tomrum for dit barn, når den intense oplevelse, som produktionen er, er overstået, og hverdagen står for døren.
✅ Det er dig som forælder, der – sammen med arbejdsgiveren – har ansvaret for barnets arbejdsforhold under produktionen. Hvis du oplever forhold, der ikke er i orden, bør du tale med arbejdsgiveren om det.