Benjamin Boe: Endelig! Kulturen er rykket op på budgettet

I sidste uge kom regeringens forslag til finansloven for 2024 – og for første gang i jeg ved ikke hvor lang tid, er der godt nyt til os i kulturen. Forslaget indeholder nemlig en opgradering på kunst- og kulturområdet.

Af Benjamin Boe
Fra DSF's nyhedsbrev 6. september 2023


Finanslovsudspillet lover nemlig både flere ‘nye penge’ og en opfølgning på mange gode initiativer. Et kulturpas til unge, en Production Designer-uddannelse på Filmskolen, støtte til egnsteatre, en bevarelse af danseuddannelsen på Holmen og et institut for udvikling af computerspil. For nu at nævne nogle af tiltagene. For mig at se er det her resultatet af både en langvarig indsats fra branchens side og af øget politisk opmærksomhed.

Afspejler kulturens bidrag til landets økonomi
Med først Ane Halsboe og nu Jakob Engel Schmidt som handlekraftige ministre i Kulturministeriets hjørnekontor, har både den forrige og nuværende regering vist, at coronapandemien lærte os, at kunst og kultur skaber en vigtig fællesidentitet og samhørighed.

Samtidig er jeg sikker på, at den mere fremtrædende placering på statens budget ikke bare handler om at give, men faktisk er en erkendelse af, at kunst og kultur bidrager markant til vores allesammens husholdningsøkonomi. Kulturministeriets egen redegørelse fra i år viser i hvert fald, at dansk kulturliv omsætter for 188 mia. kroner – langt mere end det ellers højt besungne landbrug. Det betyder altså, at vi nu har data, der beviser vores branches økonomiske bæredygtighed!

Branchens betydning for dansk økonomi er i mine øjne også en væsentlig årsag til, at der i den grad er brug for at investere i kunsten og kulturen. For skal vi bevare det høje niveau i dansk kultur, så skal vi passe på det, vi har bygget op.

Vi skal have investeringer, der bidrager til bedre uddannelser, og som også kan bruges som værktøj til at hjæpe udsatte unge. Kæmpe skud ud til ministeriet for at have modet til at tro på at et kulturpas kan gøre en forskel. Og for at vise at frygten for at tage fejl ikke må stoppe forsøg og initiativer til at skabe en positiv forandring.

Der er stadig områder, der trænger til opmærksomhed
De nye kulturpolitiske vinde varmer naturligvis et erfarent forpersonshjerte, men der er stadig mørke hjørner i kunst- og kulturlivet, der trænger til lys og opmærksomhed. Jeg tænker især på statsligt kædeansvar for ordentlige arbejdsvilkår, børns vilkår når de indgår i tv- og filmoptagelser, filmforliget, implementering af medieaftalen, kampen mod moms på rettigheder og mange, mange andre områder.

Jeg vil sammen med forbundet og de andre organisationer i branchen bruge den åbenlyse anerkendelse og opmærksomhed fra politikerne som ‘løftestang’ for en seriøs indsats på de områder, der halter efter. Vi skal have skabt resultater, der gør en mærkbar forskel for jer medlemmer!

Men man skal altid huske at kvittere for gode nyheder, og det er dette års finanslov, når det gælder kunsten og kulturen. Også selv om pressen ikke rigtig synes, det er interessant at skrive om. Så gør jeg det sgu! Derfor: TAK – både til ministeren og ministeriets personale.