Guide: Sådan får du mere ud af lønforhandlingen

Stik imod fordommene, viser nye tal, at kvinder generelt forhandler lønnen oftere end mænd – men at de stadig ikke får så meget ud af det, som mændene gør. Hvordan kan det være? Og hvad kan du gøre ved det? Det bliver du klogere på her.

Af Kristine Høeg

Få følelser slår øjeblikket, hvor du har fået den rolle, du håbede på. Det er fantastisk! Men så er der lige det der med lønnen. Og forhandlingssituationen. Hvordan har du det med den? Hvis du er som kvindelige skuespillere er flest, ifølge skuespillerforbundets nye, store lønundersøgelse, så gruer du lidt for forhandlingen og forventer ikke at få det store ud af den.
Og det matcher meget godt virkeligheden – desværre.
For nye undersøgelser fra USA viser – stik imod hvad mange tror – at kvinder faktisk forhandler løn lige så ofte eller oftere end mænd, men at de til gengæld også oftere får et nej til deres lønkrav. De får simpelthen ikke det samme ud af forhandlingen, som mænd gør – hvilket du også kan læse i Dansk Skuespillerforbunds egen undersøgelse.
En årsag skal måske findes i en undersøgelse fra Harvard Law School i 2020, der afslørede, at en kvinde, når hun forhandler køn, bryder med den gængse kønsopfattelse – og at det smitter negativt af på opfattelsen af hende.

Lønforhandlende kvinder er mindre ‘likable’

Kvinder bliver simpelthen mindre ‘likable’, netop fordi de forhandler løn, hvorimod mænd kan forhandle løn uden at være bange for, at det giver bagslag, fordi det er helt i tråd med den mandlige stereotyp om at være ‘selvsikker, modig og egeninteresseret’.
En anden årsag kan være de to køns meget forskellige tilgange til lønforhandling – sådan overordnet set. Undersøgelser peger nemlig på, at kvinder oftest betragter lønforhandling og løn som en afspejling af både fortid og fremtid – altså en vurdering af deres langvarige værdi – mens mænd primært ser forhandlingen som en isoleret begivenhed, hvor de skal fremme deres egne interesser.

Du skal stadig forhandle
Det bliver altså tydeligt, at løsningen ikke ‘bare’ er, at kvinder skal forhandle løn – sådan som vi ofte bliver opfordret til. For vi gør det i stor stil allerede – men det bliver ikke altid taget imod på samme måde, som når vores mandlige kolleger gør det. Så der er ingen tvivl om, at der – som Benjamin Boe også skriver i lederen – er noget fundamentalt, der skal ændres i branchens tilgang til aflønning af mænd og kvinder.
Én ting er dog helt sikker: Du skal aldrig holde op med at forhandle løn. De kvinder, der ikke forhandler løn, mister over et helt arbejdsliv rigtig mange lønkroner i forhold til både kvinder og mænd, der forhandler lønnen. Derfor får du her en flok tips, der klæder dig på til din næste lønforhandling. 

Fem gode råd til dig der skal forhandle løn

Husk at din forberedelse til en bedre lønforhandling begynder, længe inden du får det første lønudspil. Find dine researchevner frem på forhånd, sæt dig ind i din branches lønninger og øv dig foran spejlet, så du er klar til at levere dine argumenter.

#1 Få gratis rådgivning hos forbundet
Start altid med at kontakte forbundets jurister – og gør det som det allerførste, ikke når du står midt i forhandlingen. Juristerne kender lønniveauet for din rolle, forstår branchen og kan rådgive dig i, hvilke elementer i din rolle, du kan inddrage i forhandlingen.

#2 Tag dig tid til at overveje lønudspillet
Vær grundig, når du vurderer lønudspillet – og husk, det er okay at sige, at du lige vil regne på det. Hvordan matcher det med det, du tidligere har fået for en lignende opgave – eller lønudspil på andre aktuelle opgaver?

#3 Tænk på dig selv som en investering
Kend din værdi – og kom med konkrete eksempler på de af dine evner og den erfaring, der er relevant for den aktuelle opgave. Måske har du nogle særlige teknikker, du har trænet, som er nødvendige? Du skal tænke på dig selv som en investering for arbejdsgiveren – hvad hos dig gør dig til en sikker investering?

#4 Få styr på løntendenserne i branchen
Flere undersøgelser viser, at kvinder klarer sig bedre i en lønforhandling, når de har aktuel og relevant viden om, hvad lønningerne er på deres felt. Kender du lønniveauet – også blandt dine nærmeste kolleger – og ved du, hvilke faktorer der påvirker lønnen lige nu? Brug tiden på at blive klogere – den giver dig noget at læne dig op ad under lønforhandlingen.

#5 Øv din lønpitch så var den en rolle
Det er vigtigt, at du fremstår rolig og selvsikker, for det øger chancen for en positiv lønforhandling. Brug i dit skuespillerfag og øv dig! Træn dine nøgleargumenter – enten foran spejlet eller sammen med en kollega – så du har prøvet at sige argumenterne højt og ved, hvordan du bedst leverer dem. Træn også gerne dine svar på de kritiske spørgsmål.  


Læs hele temaet om den skæve løn

Så skævt står det faktisk til med ligelønnen blandt DSF's medlemmer
28,5 %. Så meget mindre tjener kvindelige DSF-medlemmer end deres mandlige kolleger. Og når vi taler om kvinder over 50 år, er forskellen hele 37 %. Det – og meget andet – bliver du klogere på her, hvor vi giver dig en indflyvning til den nye rapport.

Løgn, trusler, løntryk og forskelsbehandling: Vidnesbyrd fra forhandlingsbordet
“Jeg blev råbt ad og fik at vide, at jeg ikke måtte diskutere løn med de andre. Heldigvis bakkede mændene mig op og krævede, at vi fik det samme. Så gik det helt bananas, og vi blev truet og fik igen at vide, at vi ikke måtte tale om ansættelsesvilkårene.”

Digitale fællesskaber giver et boost til lønforhandlingen
Hvis der ikke er en overenskomst at læne sig op ad, og du ikke kender dine kolleger endnu, er det svært at finde ud af, hvilken løn, du skal have. Ud af den skæve situation er vokset en ide om at samle sig i digitale forhandlingsfællesskaber på forhånd – og det virker.

Sådan får du mere ud af lønforhandlingen
Stik imod fordommene viser nye tal, at kvinder generelt forhandler lønnen oftere end mænd – men at de stadig ikke får så meget ud af det, som mændene gør. Hvordan kan det være? Og hvad kan du gøre ved det? Det bliver du klogere på her.

Lønåbenhed – et vigtigt skridt mod ligeløn
Uligeløn trives i mørket. Så enkelt er det. Derfor har ligeløn lange udsigter, hvis ikke du og dine kolleger taler om, hvad I tjener, men hvordan inviterer du til en lønsnak? Her får du helt konkrete råd til at komme i gang.