For første gang har Skuespillerforbundet indgået en konkret aftale om brugen af AI i forbindelse med medlemmernes indlæsning af lydbøger for lydbogsgiganten Storytel, der ejer Mofibo. Det betyder, at medlemmerne nu har mulighed for at tjene penge på en lydklon af deres indlæserstemme. Læs videre og bliv klogere på den historiske aftale.
Af Kristine Høeg
Vi har længe talt om, at indlæserne er nogle af dem, der allerførst har mærket udfordringerne med AI – nu bliver de også nogle af de første, der kan sætte hak ved en konkret aftale om betaling for brugen af deres digitale stemmekloner.
Skuespillerforbundet har nemlig indgået en aftale med Storytel, en af de største spillere på lydbogsmarkedet. Det betyder, at de af forbundets medlemmer, der har en stemmeklon ved udgiverne, nu får betaling for at være del af en såkaldt ‘voice switcher’, hvor lytterne kan vælge mellem forskellige stemmer på den samme lydbog.
Vigtigt med regulering af AI
“Vi er helt utroligt glade for den nye aftale, for det er så vigtigt med en reel regulering og anerkendelse af, at der selvfølgelig skal finde betaling sted, når lydbogsforlag og andre bruger vores medlemmers arbejde og rettigheder i udviklingen af AI-teknologien. Det gælder i særdeleshed på stemmeområdet, som vi ved er et af de mest sårbare områder lige nu i forhold til AIs indtog,” forklarer Benjamin Boe, forbundets forperson, som også glæder sig over, at det netop er Storytel, der er indgået aftale med:
“Det er klart, at det også har kæmpe betydning, at det er så markante brands, for det gør, at aftalen er med til at danne præcedens for resten af lydbogsmarkedet. Vi kommer selvfølgelig til at presse på for at sikre, at også alt det indhold, som Storytel ikke selv har produceret, fremover vil blive produceret under ordentlige vilkår for vores medlemmer. Vilkår, som respekterer den danske rettighedsmodel – også når man producerer med AI.”
Fælles udgangspunkt for kunstnernes rettigheder
“Jeg er superstolt over, at vi som forbund tager medejerskab over udviklingen og ikke bare siger nej til ny teknologi,” siger Benjamin Boe, som også understreger, at man fra forbundets side ikke er naive.
Den digitale udvikling og brugen af AI kommer kun til at gå én vej, og inden længe vil teknologien kunne skabe kloner, der vil kunne konkurrere med rigtige mennesker:
“Det er derfor, det er så vigtigt, at vi får lavet den her slags aftaler, der skaber et nyt, fælles udgangspunkt for brugen af AI. Ikke kun i forbindelse med forretningsmodellerne, men også for vores syn på kunstnernes rettigheder både herhjemme og i udlandet.”
Er du skuespiller og er blevet tilbudt at lave en stemmeklon til brug ved produktion af lydbøger, så kontakt forbundets jurister og få vejledning i den nye aftale.
Husk at du altid kan følge med i det nyeste på AI-området i forbundets AI-toolbox. Her får du overblik over dine rettigheder, nye aftaler, forbundets juridiske arbejde på området og ikke mindst nye aftaler, der sikrer medlemmerne i forbindelse med brugen af AI.
Se AI-toolboxen her