En minister, der kæmper for os

Leder i magasinet Sceneliv #8 2016
Katja Holm

Så fik vi en ny kulturminister. Det er den sjette i min tid, så ind imellem går tingene altså hurtigt, og det kan være svært at få skabt dialog og resultater. Jeg har ikke lagt skjul på, at jeg var ganske uenig med Bertel Haarder, men vi nåede faktisk til sidst til en forståelse og fik en fornuftig dialog om både fremtiden for kunsten og de nye muligheder for arbejdspladser. Derfor kan det lige umiddelbart synes som et tilbageslag, når dialogen nu afbrydes, og vi i forbundet skal forholde os til en ny minister.

Men der er nu en stor fordel ved kulturminister Mette Bock: Hun har efterhånden været kulturordfører i en del år, hun er kendt for at mene noget – faktisk en hel del om kunsten, og hun blander sig i debatten. Det, synes jeg, er positivt. Jeg har før talt med hende, og det er næppe alt vi er enige om. Men jeg har opfattet hende som et menneske, der lytter og ikke er fastlåst i sine meninger.

Der er nok, vi gerne vil i dialog om: Vi vil gerne fortælle om vores arbejdsvilkår – for at få dem forbedret. Vi foreslår et pilotprojekt, der skal afdække de positive effekter ved at kunstnere arbejder inden for de offentlige systemer; hospitalsvæsenet, fængselsvæsenet, forsvaret for nu at nævne nogle stykker. Der er store udfordringer med ligestilling inden for vores branche, vi er skattemæssigt udfordrede (nuvel – det er skatteministeren, men alligevel), vi har udfordringer med de nye platforme og med den øgede digitalisering, ophavsretten og kunstneriske rettigheder. Der er nok at tage fat på.

Én af de væsentlige ting, det bliver interessant at tale med ministeren om, er, at hvordan kunsten kan komme endnu højere op på den politiske dagsorden. Her drejer det sig ikke (kun) om finansieringen, men om anerkendelsen af kunstens betydning i samfundet – som motor, underholder, som samler og dialogskaber.

Og mit fromme håb er, at ministeren vil tale om kunsten lige så ofte og lige så højt, hun overhovedet kan. At hun vil kæmpe med næb og klør for sit område, som et ministerium, der er lige så væsentligt for samfundet, som finansministeriet.

Mit ønske er også, at ministeren har modet til at droppe silotænkningen mellem ministerierne og gøre, hvad hun kan for at gøre samarbejde ministerierne imellem bedre. Kunsten og kulturen bevæger sig nemlig på stort set alle områder, så det er væsentligt og vil kunne bruges konstruktivt.

Ministeren har på et tidspunkt udtalt at DR skal slankes. Jeg mener ikke, at besparelser er et mål i sig selv, men jeg er enig i, at det kan være fornuftigt at se på konstruktioner, og se om penge bliver brugt mest hensigtsmæssigt. Jeg er ikke nødvendigvis altid fortaler for, at tingenes tilstand ikke kan ændres, men målet skal ikke være at spare i sig selv – men at spare på administrationen, så der bliver flere penge til kunsten. Det har altid været vores ønske. Men det er – med årene – kun blevet sværere.

En minister som kæmper for os, en minister med visioner for kunsten, med evnen til at lytte, med mod til at tage beslutninger på et oplyst grundlag. Det er sådan en minister, jeg ønsker mig og glæder mig til at sige velkommen til.