Tema om selvproduktion: “Det var som at blive ramt af en tornado”

I 2017 indgik Ditte Maria le-Fevre og Maria Aarup Sørensen, som sammen leder det kunstneriske fællesskab Work In Progress CPH i et samarbejde med instruktør Iben H. Philipsen om at lave en forestilling, der skulle handle om voldtægt set fra ofrets perspektiv. Titlen blev ‘Husk at gøre dig synlig’.

Af Kirstine Q. Krefeld

De blev enige om at lave en ‘reading’, og det blev til en forestilling på Bådteatret i København med Maria, Ditte og skuespiller Josephine Raahauge på scenen. I løbet af de næste par år udviklede det sig til et aktivistisk projekt med eget undervisningsmateriale, en turne med skuespiller Iris Thomsen, hvor de efter forestillingerne lavede workshops om hverdagskommunikation og grænsesætning for det unge publikum, plus en rapport og en film.
“Det var som at blive ramt af en tornado. Ingen af os havde skabt en indsats i den skala før, så vi kom på en meget stejl læringskurve, for der var meget viden, vi ikke havde,” fortæller Maria.
Hold det enkelt – og husk pauser
“Fra ‘hvad hvis logistikken ikke går op, og har vi forsikring, hvis en medarbejder bliver skadet?’ til ‘hvordan håndterer vi studerende, der deler, at de er blevet eller har voldtaget, når vi er midt i en workshop?’ og ‘skal vi betale fondspenge tilbage ved aflysninger?’. Jeg brækkede for eksempel mit haleben undervejs, men vi havde ikke tid og ressourcer til at undersøge, hvad vi skulle gøre, så vi fortsatte bare,” fortæller Ditte.
Pludselig var de to kvinder både ledere, producenter, skuespillere, workshop ud- og afviklere, økonomiansvarlige, sceneteknikere og meget andet.
“Du skal så mange ting, så spørg dig selv: Hvor enkelt kan det gøres? Er det realistisk at holde prøve, afvikle to forestillinger plus to workshops om dagen, pakke ned og så videre uge efter uge uden pauser?” forklarer Ditte.

Gør dig synlig
Turneen med forestillingen ‘blottet’ og de efterfølgende workshops blev afviklet for 1.500 unge i hele landet med støtte fra en lang række samarbejdspartnere. Siden ringede Netflix og hyrede de to skuespillere til et releasearrangement for tv-serien ‘Unbelievable’, som tematisk læner sig op ad de to kvinders indsats.
“Det ville have været fantastisk at gentage indsatsen, men fordi vi ikke havde prioriteret SoMe, så vidste verden ikke, at den fandtes. Og det var uprofessionelt – og ærgerligt, for undervisere og elever oplevede, at indsatsen var præcis det, de havde brug for i relation til emnet. Heldigvis ringede Netflix alligevel,” fortæller Ditte.
På spørgsmålet om hvorvidt de har mod på at selvproducere igen, svarer Maria:
“Ja, ejerskabet og den kunstneriske frihed er enormt tilfredsstillende. Men der skal være en grund – noget større, der driver det.

Læs hele temaet om selvproduktion

HVORDAN SVINGER DU TAKTSTOKKEN?
Benjamin Boe fortæller om dengang, hans egen forestilling ikke kunne køre rundt økonomisk – og hvorfor det er vigtigt at tale om, hvordan man selv er arbejdsgiver.

Æ TEATER VAR EN BENHÅRD NØDVENDIGHED

Thea Kastberg og Linnea Fabricius har ved hjælp af gode ideer og knofedt arbejdet deres Æ Teater op fra ingenting til en enhed, der har produceret et stykke, som fik en Reumert-pris.

TRE SELVPRODUCERENDE
Mød Shahbaz Sarwar, Nana Elisabeth Paja Senderovitz samt Ditte Maria le-Fevre og Maria Aarup Sørensen. De har skabt både film og teater fra en grøftekant i stedet for at vente på, at telefonen ringer.

GØR DET KUN, HVIS DU IKKE KAN LADE VÆRE
Søren Ruby har været selvproducerende i hele sit skuespillerliv. Vi var med ham på arbejde for at høre om finansiering og praktik og i det hele taget fordele og ulemper.

DO IT YOURSELF
Læs otte gode råd til, hvordan du kommer i gang, hvis du selv vil producere teater.