Benjamin Boe Rasmussen: Jeg er rystet over YouSees usande udmeldinger

Da YouSee tog til genmæle på blandt andre Dansk Skuespillerforbunds kritik af tv-distributørens langvarige ulovlige brug af dansk tv-indhold i deres tv-pakker, var det i værste fald usandt, i bedste fald en sandhed med kraftige modifikationer – men i alle tilfælde spin af allerværste skuffe.

Benjamin Boe Rasmussen, forperson hos Dansk Skuespillerforbund udtaler:

Jeg er rystet over, at en virksomhed som YouSee benytter så ufine tricks i kampen mod de virksomheder, der reelt danner grundlaget for det produkt, de tjener deres penge på. Ikke alene benytter de sig af vores medlemmers indhold uden aftale og uden betaling – men når de så bliver konfronteret med det, skyder de det ned som en usandhed."

YouSee meldte tirsdag 20/8 ved frokosttid (kl. 12.12), at de havde betalt alle fakturaer til dags dato for at anvende indholdet. Dette var imidlertid ikke sandt.

Ved midnat natten til den 21/8 (kl. 23.29), meddeler YouSee rettighedshaverne, at YouSee dags dato har overført et større beløb, som skal gøre det ud for den manglende betaling. Beløbet kan imidlertid ikke fordeles til rettighedshaverne, da det er ikke specificeret, hvad det dækker over, og YouSee vil samtidig kræve en tilbagebetaling af beløbet, hvis retssagen falder ud til deres fordel.

Det svarer i realiteten til, at jeg betaler for min YouSee tv-pakke med dækningsløse checks velvidende, at betalingen ikke er mere værd end det stykke papir, den er skrevet på. Jeg er ret sikker på, at YouSee ville lukke for mit signal med det samme, hvis de ikke fik deres betaling,” tilføjer Benjamin Boe Rasmussen.

Dermed er status på sagen altså uændret: YouSee anvender fortsat rettighedshavernes indhold uden en aftale om både brug og betaling, og Dansk Skuespillerforbund arbejder videre mod at få nedlagt forbud mod YouSees brug af det indhold, som skuespillerne medvirker i.

Fakta om sagen

Nuuday/YouSee opsagde med deres australske kapitalfond i ryggen den 15. marts 2024 alle aftaler og stævnede rettighedshaverne i regi af Copydan Verdens TV, UBOD og Koda. Det betyder i praksis, at der siden den 1. april 2024 ikke har været nogen aftaler om brugen af rettighedshavernes indhold og heller ikke nogen betaling for brugen.

Nuuday/YouSee har samtidig anlagt sagen ved Sø- og Handelsretten i stedet for at få den prøvet ved Ophavsretslicensnævnet, der som specialiseret nævn nedsat af Folketinget har til opgave at vurdere, hvad der er en rimelig pris for rettigheder, hvis parterne ikke kan blive enige.

For Dansk Skuespillerforbund betyder betalingsstoppet, at man fra 2025 reelt ikke vil kunne udbetale rettighedspenge til danske skuespillere for det tv-indhold, der har været vist i YouSees tv-pakker.

Kontakt

For yderligere oplysninger om Dansk Skuespillerforbunds håndtering af sagen, kontakt forperson Benjamin Boe Rasmussen mobil: 2046 1894, mail: bb@skuespillerforbundet.dk.

Ved spørgsmål direkte relateret til YouSees søgsmål mod Copydan Verdens TV, kontakt forperson Jørgen Ramskov, mobil: 2027 7790, mail: jr@pro-f.dk.